DJUR. 66 BILDER.

ISBN 978-91-637-0043-9

SOLD OUT!

"Med djävulsk blick och stort hjärta skrotar Mats Andersson de konventioner som styr avbildandet av djur i natur.
Det osentimentala tilltalet förstärks av Djur, 66 bilders punkiga svärta och rättframma gör-det-själv-estetik."

Utgivningsår: 2011
Format: 148x200 mm (Hårda pärmar)
Vikt: 270 g
Antal sidor: 80
Pris: 250 SEK

NOMINERAD TILL SVENSKA FOTOBOKSPRISET 2013 
Boken "Djur. 66 bilder." nominerades till Svenska Fotobokspriset 2013. Endast fem böcker blir nominerade. Vinnaren (Brandplats 3) korades i Stockholm 30 oktober och fick ett stipendium på 30.000 kr. Övriga nominerade fick 10.000 kr vardera. 
Svenska Fotobokspriset instiftades 1996 av fotoförfattare inom Svenska Fotografers Förbund för att uppmärksamma och stimulera kvalitativ fotoboksutgivning. Tidigare år har bland annat fotografer som Anders Petersen, Gery Johnasson, Bruno Ehrs, Sune Jonsson, Anna Clarén, Kent Klich, Åke E:son Lindman och Hannah Modigh varit nominerade. Bland de nominerade böckerna har kända förlag som Max Ström, GUN Gallery, Steidl, Journal med flera ofta stått bakom produktionerna och utgivningarna. 
– Det är ett spännande urval av fotoböcker som nominerats till årets pris, vilket ger en fingervisning om den bredd av fotografi och fotoböcker Sverige erbjuder i dag. I år har vi även fått in rekordmånga ansökningar vilket gjort nomineringsarbetet ovanligt svårt, säger Magnus Westerborn, ordförande för Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund. 
Årets jury: • Sophie Allgårdh, Konstkritiker i Svenska Dagbladet och författare, Stockholm • Johan Sjöström, Intendent vid Göteborgs konstmuseum, Göteborg • Ingrid Fischer Jonge, Director, Museet for Fotokunst, Odense, Danmark • Nina Ulmaja, Designansvarig och formgivare på Albert Bonniers Förlag, Stockholm • Claes Gabrielsson, Fotograf och Journalist, Sveriges Television, Örebro 
Två bilder från varje bok kommer också ingå i en vandringsutställning som turnerar runt i landet på bibliotek och i boklådor.
Juryns motivering om boken Djur. 66 bilder: "Med djävulsk blick och stort hjärta skrotar Mats Andersson de konventioner som styr avbildandet av djur i natur. Det osentimentala tilltalet förstärks av Djur, 66 bilders punkiga svärta och rättframma gör-det-själv-estetik."


”Mats – Du har gjort det igen! Precis som helt nyligen med John Bauers skogar, fylls jag på nytt av svallande inspiration då jag långsamt bläddrar i din nya bok, Djur. 66 bilder. Jag finner bland dessa 66, bilder som tillhör bland det främsta jag sett av djurfoto – HELT i min smak. Grattis Mats!!! Och till dem som ännu inte hunnit införskaffa sitt exemplar: Skynda! Det finns bara 166 numrerade och signerade ex av denna milstolpe i svensk naturfotolitteratur...” /ANDERS GEIDEMARK

Mats! Vilken bok detta är!!! Jag älskar dessa personliga, egensinniga, starka, känslofulla bilder. Har aldrig sett något liknande. Länge sedan jag blev så berörd av fotografi som vissa av dessa bilder berör mig. Tack! /ANNA CLARÉN   

”Möten med djuren. Med en känslig fotograf som mötesman. Som slutresultat blir det en bok fylld med fina stämningar och djup känsla av närvaro. Mats tycker om djur och det syns i hans bilder. Djuren jagar, flyr eller vilar lugna som bara djuren kan. Livets mångfald finns i bilderna, uppbyggda av konstnärens personliga uttryck. Bilderna bekräftar för mig att det finns levande naturfoto. Och de visar också med tydlighet att man helt och hållet kan sammanföra natur- och konstfoto.
Jag känner närvaro, stark delaktighet i varje händelse. Bilderna kryper in under huden, berättelser föds. Jag får dela på någonting viktigt. Också jag tycker om djur och jag tycker om Mats bilder. Jag ser så mycket i dem – jag får möta djuren.” /HEIKKI WILLAMO

          

• Youtube-klipp där fotografen bläddrar igenom boken.
• Omfotoboken skriver om Djur. 66 bilder. Oktober 2013.
• Artikel Fotosidan/Proffsfoto, Svenska Fotobokspriset 2013
• Artikel Kamera & Bild, Fotobokspriset 2013
• Artikel i Tyska magasinet NORR. okt. 2012
• Recension maj 2012

 
Elisabeth Åsbrink i samtal med Mats Andersson.
Fotoboksprisgalan 30 oktober 2013 på hotell Rival i Stockholm.
Foto: Erkki Saikkonen.