Silver medal (runner-up) in Nordic Nature Photo Contest 2022
– Scandinava's largest nature photo contest.
 


 
 
 
Silver-medalj i NNPC (nordiska mästerskapen i naturfoto)
Nordic Nature Photo Contest 2022
 
Drömmen om att få uppleva och fotografera en aktiv vulkan blev sann – och bilden prisades med ett silver i nordiska mästerskapen i naturfoto, Nordic Nature Photo Contest 2022.
I den här tävlingen får man endast tävla med bilder tagna i norden - och det är ca 5.000 bilder som skickas in från olika fotografer.
 
– Det här är så klart väldigt roligt att min drömbild av vulkanen dessutom kammar hem ett silver. Men häftigast är så klart att drömmen blev sann. Ända sedan jag var på Island första gången 2006 har jag drömt om att få uppleva och fotografera en aktiv vulkan. Och så hände det nu i somras (juli 2021). En obeskrivlig upplevelse!
 
– Jag skulle varit på Island redan 2020 och hållit den här workshopen för en grupp fotografer, den resan var vi tyvärr tvungna att ställa in pga Corona-pandemin. Även 2021 såg mörkt ut - men så öppnade man plötsligt upp för inresor till Island och här hemma rullade vaccinationerna på och jag fick min andra spruta någon vecka innan avgång. Resan blev snabbt slutsåld igen när resebyrån jag jobbar med la ut den på nytt - och det var fotografer från England, Tyskland, Schweiz samt Sverige som åkte med.
Jag hade ju följt skådespelet med vulkanen på nyheterna och även via livesändningar på Youtube. Vulkanen fick utbrott 19 mars 2021 - något som inte hade hänt i det området på över 800 år. 
 
Nytt land föds
Jag och Daniel Iglesias från Zoom Fotoresor flög en dag innan för att hinna rekognoscera i området. Jag ska aldrig glömma när vi satt i flygplanet under inflyget mot Keflavik och helt plötsligt såg den aktiva vulkanen där nere. WOW!
Några timmar senare var vi på plats och började den långa vandringen upp till vulkanen. Väl uppe när vi såg lavan välla ut och kände lukten av svavel, det går inte beskriva i ord hur häftigt det var! Här fick vi alltså bevittna hur nytt land föds. Just den här vulkanen (Geldingadalir) hade sitt första utbrott för 6.000 år sedan.
 
Chansning som gick hem
Vi fotograferade under flera timmar med våra ”vanliga” kameror. Det var mycket hård vind här uppe på höjderna - så jag visste att det skulle vara en chansning att ta upp drönaren. Vi kom inte närmre till fots än ca 1 km från vulkanen - men med drönaren skulle jag kanske nå fram och kunna ta bilder betydligt närmre. När jag väl var framme med drönaren tog jag en chansning och flög över vulkanen för att kunna se baksidan som vi inte såg från vår position - och där var ett skådespel som var helt otroligt! Lavan strömmade ut på flera ställen och rann ner i dalgången. Klick! Där satt bilden. Batteriet räckte precis för att få hem drönaren i den hårda vinden - chansningen gav utdelning. Senare på kvällen firade vi med en öl och grillade korv direkt på marken/lavabädden precis framför där vi stod.
Utöver silvermedaljen i Nordic Nature Photo Contest så prisades även bilden internationellt i den Amerikanska fototävlingen Monochrome Photography Awards. Den publicerades också nyligen i tyska konstfoto-tidskriften Kwerfeldein samt svenska Fotosidan.
 
 
 
Fakta vulkanen Geldingadalir
• Fick utbrott 19 mars 2021.
• Lavan som sprutade ut är ca 700–1.200 grader varm.
• Över 150 miljoner kubikmeter lava pumpades ut mellan 19 mars – 18 sept 2021. Lavan täcker 4,8 kvadrat kilometer.
• Vulkanen ligger på södra Island, endast några mil från Keflaviks flygplats.
• Hade sitt första utbrott för 6.000 år sedan.
 
Fakta Mats Andersson
• Var första svensk som var totalsegrare i Nordic Nature Photo Contest 2016 och blev årets nordiska naturfotograf 2016
• Vann VM i naturfoto 2016 (kategorin svart-vitt, Wildlife Photographer of the Year i London)
• Utsågs till årets naturfotograf 2016 av Naturvårdsverket
• Har varit på Island sex gånger och åkt över 1.000 mil på ön - planerar att åka igen i juni för att fota fjällräv
• Jobbar till vardags på reklambyrån Concret i Huskvarna som AD/Fotograf

 

J-Nytt 220205
 
Kamera&Bild 220208